Policija

Са постигнутим резултатима су врло задовољни.

Друштвени питомци по свршеној школи су упослени у Софији по многим трговачким радњама, хотелима, берберницама, кројачницама, обућарницама и т. Д. Са њиховим исправним радом су задовљни и њихори господари.

Од ових питомаца на 85%/, је њих који су вршили крађе и преваре. Најмањи је проценат деце — убица.

Међу њима било је бев оца и мајке 315.

Дом им је саграђен на периферији Софије.

Ми радо износимо ове интересантне податке да би с: могла вршити компарација са бројним стањем наших питомаца, који од после рата не премаша цифру од 120. Код нас се сада марљиво ради на подизању нашега дома и на здидању специјалне велике зграде са свима спредним просторијама, у који би имало да се сместе на 200 питомаца.

Тај дом зидаће се поред бањичкога пута, одмах до основне школе на Вождовцу, где је општина уступила угодан и про-

стран терен за ову хуману сврху. .

СТЕРИЛИЗАЦИЈА ДЕГЕНЕРИСАНИХ ЛИЦА.

· Патање о стерилизацији дегерисаних лица било је у току прошле године предмет нарочитог проучавања у Шведској, и повод доста жучне полемике у Немачкој. По својој великој важности и интересантности оно заслужује и пажњу наших читалаца, и с тога смо сматрали за дужност да напишемо ове ретке.

У Шведској јс законом забрањено ступање у брак идијотима, епилептичарима и блесанима“) и то је дало повода Влади, да образује комисију од најкомпетентнијих стручњака, са задатком, да свестрано испита и поднесе своје мишљење о томе: треба ли на ова лица применити стериливацију, односно треба ли их учинити неспособним за оплођавање у интересу побољшања расе 2

#) По 8. 69. тач. 9. српског грађан. закона „луди и бесомучни“ не могу „у брак законо ступити и венчани бити“.