Policija

— 425 —

туномоћници оних лица, која у општини не станују, али имају ипак право на место у представничком телу с обзиром на порезу коју у општини плаћају. По изричној одредби закона, у представничком телу једне општине једно лице може врашити само једно представничко пуномоћство. Из овога прочизалази, да у представничком телу једне општине једно лице може вршити у исто време једно представничко право у своје име и једно на основи пуномоћства у туђе име.

Списак лица, која имају право на представничко место услед непосредне порезе коју у општини плаћају, саставља односно исправља за мале и велике општине срески начелник!) а за вароши с уређеним магистритом представничко тело на основи извештаја једног изасланства, кога представничко тело одређује у ту сврху. Против одлуке среског начелника и варошког представничког тела о саставу списка има места жалби на поджупана“) а против одлуке поджупана на жупанијски управни одбор,) чија је одлука дефинитивна, Закон је само дао право министру унутрашњих послова да на предлог великог жупана подвргне ствар надпрегледу, ако је учињена погрешка или ако је повређен закон било у поступку било у самој одлуци.

у Срески начелник је жупанијски самоуправни орган, „први чиновник среза“ у смислу 9-а 71. зак, чланка ХХТ, од 1886, Њега бира жупанајска скупштина на шест годана. У смислу споменутог законс«сг чланка срез је само административна јединица, а не и самоуправна. Само што у срезу не налазимо представника државне власти или боље државног органа, већ жупанијског самоуправног! Занимљиво је међутам да се још доста давно, за време мађарског режима, осетила потреба да се од срега административне јединице створи и срез самоуправне јединице. Она је у пракси нашла свој израз у извесним бледим зачетцима «среске самоуправе, као што је н. пр. постојање среских путних одбора (зак. чланак 1. од 1890); одређивање цена (наднице) за разне пољопривредне радње (окопавање, сејање, жетве и т. д.), гли ово не на основи неког законског наређења, већ по иницијативи самих среских начелника, а услед указане велике потребе у пракси; издржавање среских стрводерских установа но основи жупанијских статута и т.д.

з) Поджупан је жупанијски самоуправни орган „први чиновник жупанијг“ у смислу 5-а 68. законског чланка ХХТ. од 1886. Њега у смислу 855-а 47. и 79. истог зак. чланка бира жупанијска скупштина (решавајући орган жупанијске самоуправе) на шест година.

у Жупанијски управни одбор извршни је орган жупанијске самоуправе (законски чланак М!. од 1876.).