Policija

41

може ставити један од ових приговора, не може вршити право општинског представника ни на основи пуномоћства у напред наведеним случајевима.

2• Бирани општинска представници и они који то посшају с обзиром на свој положај у општинском поглаварству, — Другу половину општинских представника чине заједно. избрани представници и они чланови општинског поглаварства, који улаве у представничко тело по свом положају.

а) Бирани општински представници. — Код избора општиниских представника бирачко право има: (1) сваки општински становник који је навршио двадесет година живота и' плаћа у општини бар већ две године државну порезу. Општински становник, који осим доходаринске порезе првога разреда другу порезу не плаћа, има право гласа само ако не стоји: под влашћу газде; (2) свако тело, завод, друштво, фирма и свака правна особа која има у општини непокретног иметка на који плаћа порезу. — Бирачко право не могу вршиту: (1» војници који стварно служе у војсци и ратној морнарици; (2) лица, која су због каквог злочина у истражном затвору; (3) лица, која су правомоћно стављена под оптужбу због злочина или: преступа учињеног из користољубља; (4) лица, која су осуђена на казну губитка слободе или ча обуставу вршења по– литичких права: (5) лица, која су под стечајем; и (6) државни. и жупанијски чиновници, који осим порезе на своју плату другу порезу не плаћају.

Састављање биракчих спискова поверено је једном одбору, кога нарочито у ту сврху одређује представничко тело: и то у одређено време пред изборе. При обављању тога посла. одбор се служи пореским списковима од две последње године и другим подацима. Бирачки спискови за избор општинских представника нису према томе стални; они се нарочито састављају за сваки избор. Бирачки списак једном састављен, одбор га публикује на начин у закону предвиђен. Појединци су на тај начин у могућности да упознају садржај списка, против кога онда могу одбору поднети своје приговоре. О тим приговорима решава сам одбор, али његова решења не морају бити дефинитивна, јер закон даје право заинтересованима да против њих улажу жалбе на верификациони одбор