Policija

— 429. —

ставника које он бира, али с тим, да сваки изборни округ мора бирати бар једног заменика.

Бирачко право врши се мало и преко пуномоћника. Лично вршење бирачког права јесте правило. Његово вршење преко. пуномоћника јесте изузетак и дозвољено је само у случајевима законом предвиђеним. Малољетнике (пошто се таквима изборно право стиче навршавањем двадесете године живота) и она лица која су под старатељством, а имају у општини некретног иметка, заступају код избора њихови тутори односно старатељи. Пунољетне жене, тела, заводе. друштва, фирме и све правне особе које имају активно изборно право заступају код избора пуномоћници Најпосле бирачко право могу вршити преко пуномоћника сва лица која су уведена у листу оних који у општини плаћају највећу порезу, ако у општини не станују. Једно лице може вршити само једно бирачко пуномоћство. У случају да једно лице има више таких пуномоћстава, ни једно му не важи.

Дан избора заказује у малим и великим општинама срески · начелник, а у варошима с уређеним магистратом поджупан. У малим и великим општинама избором управља срески начелник или подначелник, а у случају њихове спречености један заменик, коге одређује поджупан. У варошима с уређеним магистратом избором управља један председник, кога одређује. жупаниска скупштина (жупаниски муниципални одбор).") Ако. се избор не врши заједнички, већ по изборним окрузима, лица: за управљање избором у појединим изборним окрузима за. мале и велике општине одређује срески начелник, а за варош · с уређеним магистратом од жупанијске скупштине одређени председник. Покрај председника бирачки одбор чине још и четири повереника, које сами бирачи одређују између себе. Не учине ли ово бирачи, поверенике одређује председник.

Избор се врши листама уз јавно убележавање имена гласача. Листа има да садржи онолико имена, колико општина. односно изборни округ има да бира представника и заменика, Ако на листи има више имена него што треба, последња написана сувишна имена не узимају се у обзир. Избор се увек

1) Жупаниска скупштина (жупанијски муниципални одбор, решавајући је орган жупанијске самоуправе (58 2. и 21. зак, чланка ХАЛ. од 1886.