Policija

— 433 —

и има дуплу сврху. Она оспособљује органе и омогућава им аванзмане на темељу заслуга и способности. У првим двема годинама службе они су дужни да положе два испита. Тек кад то учине и добију декрете, могу постати стални и прави полисмени, Ако би ко пао на испиту отпушта се из службе. Поуке трају сваке године по два месеца и то по осам часова сваког раднога дана. Од оних осам часова — четири се подучавају у разреду. Друга четири сата сачињавају такође време учења, али тада још врше и практичну службу као резерва кварта где се школа држи.

Када је кандидат за службу полицисте у Данској привремено намештен, не мора као његов друг у Америци да се брине за своју униформу јер њему следује униформа. Он добија:

1 зимски капут који има да му траје 3 године,

"1 блуву од чоје која има да му траје 2

Г летњу блузу која има да му траје 2 У

2 пара гаћа које имају да му трају 1 годину.

1 шлем и 1 шајкача; један капут против кише; ! штап од гуме; 1 звиждаљка и све потребне књиге. Све горе поменуте ствари обнављају му се у случају потребе. Осим тога полицисте добијају и по 6 пари рукавица. За обичне потребе он не добија бровинг револвер него само за случај нужде и тај му се чува у кварту.

- У свакоме кварту служе осим униформисаних органана и по једно одељење од једног до седам цивилних органа, који имају да трагају за коцкарима, просјацима, кесарошима и томе слично. Овај рад не би могли обављати органи у униформи,

Варош је подељена у 70 реона за патролисање. 43 од њих служе за контролу саобраћаја. За времене ноћи. нема контроле саобраћаја и полисмени врше службу по паровима. Систем патролирања је врло сличан оном у Бечу и Берлину. Главна полицијска Управа врши контролу над полисменима помоћу Инспектора, који иду пешке или на бициклетима. Осим тога има 111 контролних станица (мале телефонске станице) у које гледа полисмен за време контролисања да би се уверио да ли га неко из кварта није позвао на телефон.

За време патролисања полисмени убележавају у своје књиге имена и адресе свију оних особа, који су ма и најмање. иступно дело извршили; ако нису у стању да се легитимишу

»

„Полиција“ ИН 4