Policija

— 412 —

Носите, одмах ту машину у Вашу канцеларију. Позовите стручне људе, који ће извршити преглед исте, сачините о томе записник, па ми потребан извештај са записником одмах пошаљите, Мишину до даљег наређења код себе задржите.

На овакво изрично наређење окружног начелника начелник среза наредио је своме служитељу, да сандуче у коме је била смештена нађена паклена машина пажљиво узме и још пажљивије понесе и однесе у његову канцеларију.

Кад је служитељ ово однео и оставио у канцеларију начелника среза, онда је овај одмах наредио, да се позову апотекар и један инжињер, те да ови као стручњаци утврде: каква је ова паклена машина и њено дејство!

По позиву ови су убрзо дошли, и кад им је начелник среза саопштио зашто их је позвао, обоје су били запањени и као громом поражени, немајући могућности ни речи да проговоре,

А одмах после овога, инжињер се је брзо прибрао и прво му је питање било: па од куда Ви, Господине Начелниче, нађосте да смо баш ми стручњаци за преглед нађене паклене машине2!

Начелник среза одговори: па ко би други и могаојр Ви сте инжињер и знате да оцените какве је конструкције паклена машина, а г. апотекар мора да зна из каквих је експлозива она напуњена, па према томе и њено разорно дејство!

Но, уосталом, ми немамо шта много да се овде објашњавамо, јер ова ствар није за одуговлачење! Главно је то, да је начелник округа наредио, да се изврши преглед ове машине, и то његово наређење ми имамо да извршимо. Молим да одмах предузмете посао.

После овога, начедник среза наредио је служитељу, да покаже и пажљиво узме сандуче у коме је смештена паклена машина, из канцеларије изнесе, однесе у двориште среза и тамо на средини истога остави,

Служитељ је ову наредбу извршио, 2 одмах после тога, отишли су на место где је машина остављена, начелник среза, инжињер и апотекар. |

Ту на лицу места, начелник је наредио служитељу, да полако и најпажљивије, отвори поклопац од сандучета у коме се је налазила паклена машина, и кад је овај то извршио,