Policija

— 415 —

СЊИ ЖЕ ВНО СТ.

А) Нове књиге:

1 Ивдавачка књижара Геце Кона:

Историја Срба, написао Константин јиречек, превео и до“ пунио /јован Радонић, Изашла је и четврта (последња свеска овог капиталног и за данас најбољег и најпотпунијег дела с средњевековној српској прошлости. Подељена је на две главе: У првој се говори о духовном и друштвеном животу у доба Неманића, а о другом о Културним приликама у доба српских деспота: државно право, земаљска управа, црква, војна управа престбнице, вароши, богаство земље и имовне прилике, новац' и финансије и т.д. Уз ову свеску оштампан је и детаљан регистар садржине свију свесака. Цело дело, т. ј. све четири свеске, стају 300 динара. :

Наши људи, написао /јефша „Угричић, стр. 236: цена 30 дин. Садржај: последњи дан једног непризнатог песника — из старе карте — „наши људи“ — на костима прађедовским — састанак с Товелијем — моја плава марама — тајно песништво — кроз прозор — стара боживна успомена — Живанкићев испит — српски јевик — из које галерије — не удели = женске — нов стан — на гробљу — чудо — ваше! — мале приче — свакодневне мисли. Ова књига, пуна здравог и ду“ ховитог хумора, чита се са великим задовољством.

Проблем смртне казне од Светислава Вој. Вуловића, стр. 54.; цена 50 дин. Писац тражи укидане смртне казне као „неморалне, недостојне и неправне установе.“

Уредба о механама и кафанама са уредбом и наплаћивању механског (акциса) и правилницима министра унутр. дела и финансије за извршење ТБр; 61, 62, 63 и 67; збирка закона (св. 22) издаје Гојко Никешић; цена 15 динара Ради потпуности овог малог зборника законодавства о механама и кафанама требало би у њега унети и закон од 7 марта 1897 год., којим је тако рећи из основа измењена уредба о наплаћивању механског акциса. По овом закону акцис се сада плаћа. у месечним ратама, према годишњој кирију, и то: у варошима и варошицама 8%/, а у селима 6", од ове кирије.