Policija

=— 497 —

УГАРСКИ општински ЗАКОН (ХХИ. ЗАКОНСКИ ЧЛАНАК) ОД 1886.

(Наставак)

У случају да верификациони одбор поништи избор једног представника, не врши се за упражњено место накнадни избор, већ њега попуњава онај заменик, који је на избору добио највише гласова. То се исто догађа, ако изабрани представник умре, да оставку, изгуби пасивно бирачко право или буде изабрат за таквог члана општинског поглаварства, који улази у представничко тело по своме положају. Ако пак умре, да оставку или буде изабрат за поглавара с правом гласа у представничком телу један представник који је то постао на основи порезе коју у општини плаћа, његово место попуњава оно лице са листе највише опорезованих, које долази на | ед. Ако би се ма у ком од ових случајева појавио спор, за његово решавање у првом степну надлежан је верификациони одбор, а у другом жупанијски управни одбор.)

6) Оаштински представници који то постају по своме положају у општинском поглаварству. — По своме положају чланови су представничког тела ови поглавари: (1!) у малим и великим општинама: кнез, већници (заклетници), општенски односно окружни бележник, благајник, општински односно окружни сирочадски отац и општински односно окружни ечник; (2) у варошима с уређеним магистратом: градски начелник, полицијски капетан, саветници (сенатори), фишкал, приседници сирочадског стола, сви бележници, благајник, рачуновођа, сирочадски старатељ, општински лечници, мерник и општински шумарски часник. — О њиховом начину постављања поверићемо касније када будемо проучавали општинско поглаварство. Остали чланови општинског поглаварства које горе нисмо споменули, имају на седници представничког тела само право говора. Право гласа имају само онда, ако су иначе чланови представничког тела било као изабрани било као највише опорезовани.

5) У смислу т. 3, 5 25. зак. чланка ХХУ:, од 1896, против одлуке жупанијског управног одбора могућа је жалба на управни суд.

Полиција 2