Policija

— 498 —

Б: — Функционисање општинског представничког тела.

19 Скупштине. — Закон је у принципу оставио општини да она једним правилником одреди број и време редовних. скупштина представничког тела, али је зато ипак сам прописао две облигаторне редовне скупштине и то; једну у пролеће ради прегледа прошлогодишњих рачуна и једну у јесен ради установљавања буџета за идућу годину. Време тих скупштина закон није тачно фиксирао, већ је само прописао да се оне морају одржати најмање месец дана пре пролетње односно јесење редовне скупштине жупанијског муниципалног одбора У својој редовној скупштини општинско представничко тело може се бавити свим питањима која спадају у њену надлежност. — Закон предвиђа и могућност ванредних скупштина представничког тела. У ванредну скупштину оно се сазива по жељи: кнеза односно градског начелника, представвичког тела или бар четвртине његових чланова, жупанијске скупштине, жупаниског управног одбора, поджупана, а у малим и великим општинама још и по жељи среског начелника и општинског односно окружног бележника. За разлику од редовних, у ванредној скупштини општинско представничко тело може се бавити само оним питањима, ради којих је сазвато.

2% Сазивање. — Представничко тело сазива увек његов председник (кнез, односно градски начелник). Он извештава све чланове представничког тела и то најмање двадесет и четири часа унапред о времену скупштине и о предметима, које ваља решавати.

39 Седница. — Седницама представничког тела председава у малим и великим општинама кнез, а у варошима с уређеним магистратом градски начелник. Спреченог кнеза замењује подкнез, а спреченог градског начелника његов заменик односносно најстарији члан савета (сената), ако нема заменика. — Седнице су предскавничког тела јавне. То закон изричито не каже, али то произлази из одредбе 9-а 59. по којој „председник има право и дужност, да слушаоце, који кваре мир, после опомене истера са седнице“. Закон не говођи о могућности претварања јавне седнице у тајну. Седницу представничког тела отвара и закључује њен председник; он управља дебатом и пази да се поштује пословни