Policija

= 521 —=

У неколиким градовима Јужне Америке полиција врши и неке мање важне судске послове. Команданти полициских квартова, који врше послове сличне пословима полициског капетана или поручника у Њу-Јорку, надлежни су да расправљају и извесне кривице о прекршају полициских наредаба. Овакво уређење уштеђује време полиц. органима, који би, иначе, били принуђени да ка много утроше код суда. Исто тако суд је разрешен од обавезе, да се бзви тим незнатним повредама закона. Решавање оваквих питања у полициском кварту уштеђује време тужитељу, полицији, туженом и судском органу. Особа, која је оптужена због повреде полициских наредаба, као на пр. наредбе о забрани бацања сметлишта на улицу. утрошила би неколико сати, а можда и цео дан код суда. За суђење морао би бити присутан и онај полициски орган, који је поднео реферат противу оптуженога. За то време, док је тај жандарм на суду као сведок, његову дужност на линији мора да врши друго лице, због чега полиција губи једну радну снагу, а сем тога и држава губи финансиски, јер вредност изгубљеног времена стаје 7 долара,

Даље. Лице, ухапшено због пијанства, оставља се код тас у затвору да се истрезни. По обичају оно се тек сутра, као трезно, предаје суду. Тамо ће бити осуђен на казну од 3—10 динара. Зар ту исту казну не би могао да изрече и командант полин. кварта и да тиме уштеди и у процедури и у времену, као ш о се то ради, као што рекох, у многим градовима јужне Америке2!

Мвоги у борби противу овог метода напомињу, да бион завео корупцију у полицији. Приговор је са свим неоснован. 'Разуме се, да би се морале увести потребне гарантије, али корупције ни у колико не би било више него што је имао три садашњим методима рада.

После мог повратка са пута многи ме питају о методама идентификације који се употребљавају у Јужној Америци, нароч: то у вароши Бујенос— Ајресу. Могу само да подвучем факт да нигде нисам видео погоднији систем, удобнији за публику, успешнији и јединоственији за полициску тужбу.

Скоро сваки грађанин има при себи тачну и опширну жарту идентификације, коју добива од полициске управе. Ова карта садржава његову слику, отисак прстију, потпис и кратак