Policija

ОБРВЕ

опис особе, Колико је неопходно потребно овакав систем у Северној Америци може се замислити већ и по томе, што ми имамо ваздан случајева где је скоро немогуће да се пронађу рођаци или пријатељи неке особе, због њене неспособности; да се изјасни и идентификује.

Ове су карте врло корисне као легитимација код банака, пошта и у иностранству. Оне су са полицију корисне још У случајевима мањих прекршаја полицијских наредба, у којима. би полиција могла да не хапси иступника него да га рефератом. из слободе оптужи на основу карте за идентификацију.

Не треба ни да напомињем да се ове карте не издају на брзу руку. Лице, које их тражи, мора пре свега да попуни један нарочити бланкет који сапржава његове отиске прстију. Затим се прилаже фотографија и прецизан опис личности. Ови се бланкети и карте чувају посебно од оних који служе за идентификацију злочинаца. Ако се нема да учини викаква основана примедба на владање молиоца, онда му се издаје идентификациона карта Свет у градовима Јужне Америке: толико цени ове карте да ниједан трговац или послодавац. неће примити чиновника или радника у посао ако нема идентификациону карту.

Други појав који је у Јужној Америци, учинио на мене силан утисак јесте у томе, што су тамо најсавесније пописани сви странци. Увек сам тврдио да је попис странаца једна. неизбежна нужност, јер се без тога они тешко могу идентифицирати, нарочито кад изврши какав Злочин, пошто многи. од њих немају сталног боравишта, ни родбине, ни друштвених. веза, а по овима се обично проналазе домаћи злочинци.

Многе полиције у Јужној Америци имају тајне обавештајне организације, које би требали да имамо и ми, у Њу-Јорку. Ми би требали да имамо најмање 50 добро извежбаних људи, који би имали извесну плату од 500) долара (то је око 300000 динара док поверљиви · органи у Југославији имају највише 25—30 хиљада годишње. Примедба Уредништва) Та би лица морала бити специјалисти у свом послу, Све су тајне обавештајне организације уведене готово код свих већих полиц. управа, у Јужној Америци, и показали су до сада одличне резултате

Такођер сам пријатно изненађен кад сам сазнао да по лициске управе у Јуж. Америци имају сразмерно два пута већи