Policija

— 7317 —

нодавног тела. Законодавна контрола је много боља него администратшивна. каква је данас у Француској и раније у Пруској, и ако даје слободне руке локалним телима, она их даје под условом, да за свако прекорачење максимума тражи још и одобрење од централних власти.

Самоуправни принцип слаже се више са законодавном контролом. Дискреционерна власт централне власти ограничава самоуправу, зато законодавну контролу треба одржати.

2) Да се избегну непотребна трошења, треба ако је законодавна контрола, — законодавно тело да класификује трошкове на: обавезне, који се морају извршити, и факултативне, који се извршују према приликама. А ако је административна контрола онда влада треба да изврши ту класификацију. Самоуправни принцип и овде захтева законодавну контролу.

3) Да држава, у случајевима кад своје послове преноси на локална тела, да их она место ње свршавају, треба да их субвенционише, као што је у Енглеској (Огал !п 410) а не да она сама трошкове покривају.

Самоуправа локалних тела захтева, тражи, као услов да локална тела слободније располажу својим финансијама и својом имовином. јер чим су у финансиском погледу ограничена, локална тела нису у стању, да испуне своје задатке а централној власти се даје могућност, да се све више меша у њихове локалне послове, сужавајући на тај заобилазан начин самоуправу локалних тела.

5 =

Тежиште проблема код самоуправе је; 1) у делокругу и 2.ју начину контроле, Делокруг треба да је у главном природан, и ослободити локална тела сасвим од пренесених послова; контрола треба да је строго правна а изузетно полилитичка. Што се тиче начина контроле, то се не може униформисати, јер то све зависи од историјског развитка, и специјалних потреба и прилика дотичних земаља. Негде на пр. контрола законодавног тела и редовног суда а негде контрола централне управне власти, и у управног суда, имају своју дубоку традицију. Сваки од ових начина има својих незгода, и сваки је у току свога развитка показао своје негативне стране и прилично крајности, не дајући више, као раније, онакву објективну и ефикасну контролу. Покушавало се-

„Полиција“ 2