Policija

= КО

шофере са напоменом, да по тим поукама родитељи уче. своју децу, а газде своје шофере на ред вожње.

У току прошле године шеф саобраћајне полиције и његов: помоћник одржали су око 100 говора на радио-станицама, | искоришћујући прилику да утичу на неколико стотина хиљада лојалних грађана га време вечера, ручкова или јавних зборова, како би и они припомогли што бољем испуњењу задатака саобраћајне полиције.

Одељење је још послало 4000 писама упућених на председнике њујоршких асоцијација и клубова. Од 3000 таквих удружења стигли су одговори одобравајуће садржине, и с обећањем да ће порадити код својих чланова за успешније постигнуће циља; Свака од ових организација оштампала је ова писма у многобројним егземпларима и поделила међу своје чланове. Међу овим друштвима било је само 500 женских клубова и друштава. Па и путем дневне штампе и илустрованих листова је одељење стално вршило пропаганду на смањивању несрећних „случајева што је такође имало великог утицаја на васпитање публике у овом правцу.

Радећи неуморно одељење је постигло задовољавајући. резултат. И поред тога што је популација њујоршке општине порасла у току једне године најмање за 1,000.000 и што је број ново регистрованих аутомобила у прошлој години био 60.000, број смртних несрећних случајева смањен је за 28. од раније године. Број жртава од саобраћаја 1923. године у Њујорку био је 1073, а 1924—1045. И ако је број школских ђака у току школске године био за 17.971 већи, број несрећних случајева код ђака био је мањи него 1923; јер је 1923. повређено4 53, а 1924. 434. Све је то последица велике и систематске: пропаганде, коју је саобраћајна полиција стално водила код школске омладине,

Биће интересантно за читаоце да је на челу ове установе барон Коље, богати њујоршки предузетник, који хонорарно врши ову дужност шефа саобраћаја. Његова је плата 1 долар годишње, да се само неби рекло да служи бесплатно Међутим, у колико су нас уверавали, велики део финансиских_ издатака за ову обилну пропаганду, нарочито путем јавних.