Policija

— 7164 —

Шефови саобраћајног одељења бирају из свакога кварта по једну школу у којој је највише распрострањена ова акција "Таквих је у прошлој години било 76 и њима су на свечан начин од стране шефова саобраћајне полиције давати свилени "барјаци у знак признања и одликовања.

Свакога месеца одељење штампа по једну приповетку о "задацима саобраћајне службе и безбедности, које се раздају школској деци, да их за време часова читају у виду преда"вања. Раздате су још и нарочито спремљене писмене обавезе ђачке, да ће испуњавати све наредбе које се тичу сигурности на улици. После најкраћег времена одељење је добило 1,250.000 таквих обавеза потписаних од стране ђака и њихових родистеља и старатеља. На исту форму биле су у октобру прошле тодине спремљене и раздате обавезе за шофере. После две недеље дана полиција је имала око 400.000 потписаних обавеза год стране шофера. Да је и тај начин пропаганде имао свог доброг дејства, види се из факта што је одмах од идућег месеца број аутомобилских несрећа знатно смањен.

То је што се тиче пропаганде у школама, али је она исто тако велика и по другим јавним установама и друштвима.

Тако сви биоскопи за време представа објављују 10 заповести саобраћајног одељења, па је то од прошле године почело да се штампа и у програмима народних позоришта.

На 8262 места саобраћајна је полиција на улицама обе„лежила белом бојом места. где се може прелазити и како, са написом: „Прелази пажљиво!“, „Немој прелазити овде!“, „Прелази само на раскрсницама!“. У току маја месеца прошле године органи саобраћајне полиције одржали су по биоскопима 560 предавања, која су трајала само четири (4) минута пред -3,000.000 слушалаца. Предавање су у напред била спремљена у Централном Биро-у.

По биоскопима су израђени нарочити филмови, који су приказивали читаве сцене најразличитијих догађаја и случајева на улици, да би упозорили и родитеље и децу како треба да се понашају. Неке од тих филмова у циљу пропаганде приказивали су и ђацима у школи, а и по унутрашњости земље.

Одељење је штампало више од 1,000.000 карата са на"словом: „Спасавајмо човечји живош“, у којима су такође ескупљене и одштампане најглавније одредбе за пешаке и