Policija

— 175 —

Ваља истаћи да жандарми. који су били у служби Краљевине Србије, нису имали пензиони фонд, али је у 1911. год иницијативом ондашњег Команданта Полициске Жандармерије сада почившег мајора Илије Радивојевића, било приступљено оснивању таквог једног фонда, за шта је била и комисија одређена да изради Правила за фонд, па је за тај фонд од добровољних прилога о Слави Жандармерије и иначе, била скупљена извесна сума и предата на приплод Прометној Банци у Београду, код које је капиталисањем камате на исти улог, сума достигла до динара 24.159.40, а која је сума унета у имовину садањег пензионог фонда.

Према овоме, стварни приход од чланског улога износи 3,873.636.09 динара.

Расход овог фонда у износу од динара 12,702.468.15 учињен је једино на личне издатке пензионисаних жандарма и удовица погинулих и умрлих жандарма, а њихово стање данас стоји овако:

Жандарма у пензији, на терету овога фонда, има 710;

Удовица има 174. |

Чланова породица ових, који су на терету фонда има укупно 1.847.

У место пензије, издата је из фонда помоћ једном за свагда по одредбама закона, за 73 жандарма.

На материјалне потребе фонда не троши се ништа из фондовске касе, пошто све издатке те врсте сноси државна каса на терет односних кредита.

За изношење овог стања жандармериског пензионог фонда послужио сам се новчаним актима и књигама истога фонда, те да жандармима, члановима овога фонда, овим излагањем пружим слику њиховог фонда, о коме до данас ни с које стране нису били у могућности да сазнају.

Чланови овога фонда треба да знају још и то, да ће се изменом Закона о Жандармерији, која треба ускоро да дође, решити питање овога фонда, јер се према одредбама чл. 158. Закона о чиновницима, све пензијске принадлежности државних службеника издају из државних средстава, па се не може за жандарме, који су такође државни службеници, чинити изузетак, да они из својих средстава помажу пензиони фонд са одређеним процентуалним улогом 3'/, кад су остали државни