Policija

5“ 116: =

службеници Законом ослобођени сваког улагања у пензионе фондове,

О правима и дужностима чланова фонда и о начину одређивања пензије и помоћи из фонда, немам потребе да пишем, јер о томе постоје прониси у Закону о Жандармерији, Закону о жандармериском пензионом фонду и наређењима Команданта Жандармерије,

1. новембра 1925. г.

Београд Драгомир Јов. Јовановић Административни капетан |. кл · Рачуноиспитач Команде Жандармерије

ПОУКЕ И ОБАВЕШТЕЊА.

1.

Живојину Ч. Митровићу, полиц. писару — Љубовија:

Генер. Дирекција Посред. Пореза, која је по чл. 43. закона о таксама надлежна да даје меродавна објашњења по таксеним питањима, стоји данас на гледишту да се такса из ТБр. 194. таксене тарифе плаћа према броју учиниоца кривичног дела, ш ако је учињено само једно кривично дело. Стојећи на овом гледишту, она одбија од повраћаја ове таксе лица, која су је код судова морала платити.

Објашњења ове Дирекције, као што рекосмо, меродавна су, и по томе обавезна и за власти и за приватна лица, Наше пак необавезно мишљење је, да ово објашњење нема ДОВОЉНО ослонца у закону, и да би Државни Савет, доста вероватно, поништио решење Дирекције, којим она одбија молиоце од тражења повраћаја ове таксе. Ово наше мишљење има ослонца и у објашњењу Пореске Управе, од 20 новембра 1913. год. ПБр. 20112, које гласи:

„По ТБр. 82. таксене тарифе, наплаћује се такса крема броју иступних кривичних дела, а не према броју криваца који учествују у једном делу“.

Док Дирекција буде стојала на садашњем гледишту, или док Државни Савет ствар друкчије не објасни, такса из ТБр. 194. мора се платити ондлико пута колико има криваца.