Policija

0 ЛУ

Дирекције Непосредних Пореза, од маја 1925 год. Бр. 18401, који гласи:

„Чланом 58. закона о буџетским дванаестинама за месеце април-јули 1925 г. предвиђено је: „за излазак пореских чиновника у циљу извршења егзекутивне наплате пореза и осталих државних дажбина (пописа ствари) наплатиће се од сваког пореског обвезника у корист државне касе на име егзекутивних трошкова по 4%, од суме дугованог пореза, одвосно државних дажбина. Ни у ком случају овај трошак не сме бити мањи од 50 динара.“

Као што се види из ових одредаба, наплата ових трошкова има се обрачунавати на суму целокупног дуговног државног пореза и свих дажбина и специјалних приреза, инвалидског пореза, коморског приреза и пореза на пословни промет, и и шо у сваком случају кад порески чиновник учини излазак у циљу егзекутивне наплаше, без обзира на шо, да ли ће порески дужник, пре извршења пописа сшвари, исплаштити дугујућу суму пореза п приреза, или ће допустити попис ствари.

За доказ да је у даном случају заиста порески чиновник учинио излазак у поменутом циљу, на основу којега је извршена наплата ових трошкова, служиће писмени акти устројени по прописима пореских закона за поједине покрајине, који важе за наплату пореза тим путем. На случај, да порески дужник, пре извршења пописа ствари, жели да исплати свој порески дуг, порески чиновник уписаће у пореску књижицу, односно порески арак дотичног пореског дужника у рубрици „интерес“ особено износ ове суме 4"/, егзекутивних трошкова, Ако, из буди којих разлога, то не може учинити, онда је порески чиновник дужан издати признаницу пореском ебвезнику, у којој · ће, поред суме дугованог пореза и приреза, потврдити и пријем деј, егзекутивних трошкова. На случај да се наплата дуговног пореза и прирева врши егзекутивним путем (пописом и продајом покретне и непокретне имовине) има се уз порески дуг увек обрачунати и наплатити 4 9/, егзекутивних трошкова.

Када ће се и у којим случајевима вршати егзекутивна наплата пореза, предвиђено је самим пореским законима.

Излазак пореских чиновника у циљу наплате пореза егзекутивним путем и наплата ових трошкова не сме се спрово-