Policija

— 778 —

М

Михаплу С. Спасићу, деловођи општине јагодинске:

2. Начелном одлуком опште седнице Касац. Суда, од 26. јуна 1922 год, Бр. 5100 објашњено је:

„Дужност је сваког грађанина да се одазоље позиву власти. За непоступање по оваквим позивима, и ради одржања ауторитета власти, законодавац је прописао одговарајуће санкције. Предмети, по којима власти врше позиве приватних лица и улоге тих лица по истим, различити су, па зато су санкције различито регулисане појединим законима,

Тако на пр. по грађанско-судском поступку предвиђају се разне последице како у погледу на право интересованих лица, тако и саме казне услед недоласка по позиву на рочиште самих парничара, сведока и вештака, као и интересованих лица при попису и извршењу — 8585 132 и 134, 140, 239, 254, 468 грађан. суд. пост.: по кривич, суд. пост. у 55 92, 130, 189, 194; по зак. о стец, поступку 855 1. и 22.

А осим оваквих нарочитих и изузетних законских прописа, законодавац је неодавивање позиву власти предвидео као нарочиту иступну кривицу у тач. 1 5 327. казн. зак, по коме се казни свако оно лице, које по позиву полицијског чиновника, или кмета, или кога другог који га у име власти позива, неби следовало, бев довољно узрока.

Према овоме излази, да се казна по тач. 1. 5 327. има применити за сваки случај неодазивања позиву власти, који није каквим другим законским прописом санкционисан, и то бев обзира на положај и права дотичног лица у предмету по коме је звато од власти ради каквог саслушања и обављања какве радње законом предвиђене, пошто у тач. 1. 5 327. одговорна лица нису категорисана“.

2. По 5 465. грађан. суд. пост. државни порез и прирез могу се наплаћивати и без судске пресуде или решења.

МТ. „Јовану Марковићу. деловођи општине велешке (срез струшки):

Кавнена пореза не постоји, али постоји нешто слично наплата 4%/, од дужног пореза, за излазак пореских чиновника ради егзекутивне наплате порезе.

Овде је главно факаш да ли је порезник дошао у село ради егзекутивне наплате, што се јасно види из расписа Ген,