Policija

3181

судске контроле уведе и појача контрола централне управне власти, као што се већ почело у том правцу са контролом над школама и локалним финансијама. Нарочито се осећа потреба, да се централишу локална тела и да се ефективније врши контрола над чиновницима локалне управе, јер само се, тако може заштити приватна јавна права грађана од „епсгуасћтеп оп «ће рат! ог оћсег5“. У Америци се данас траже реформе у том правцу, да поред законодавне контроле и управна власт врши исто тако контролу и друго, да се изврши једна концентрација власти (Маеч5). ж М ж

Из овога се види, да се тенденција развоја енглескоамеричког спстема локалне управе креће у правцу: 1) ограничена контроле парламента, која је до сада својим статурним законодавством детаљисала машинерију локалне управе и до ситница регулисала права и дужности локалног тела, и 2) појачања контроле централне управне власти (Маћеиз. — Рппађр1е5 ог Атепс. Адппп.). У континенталном систему се исто тако осећају нове тенденције развоја само у супротном правцу. Тамо је централна власт увек грчевито чувала право надзора над локалном управом, доказајући стално, да је само тај надзору стању да чува јединство државе. Све јаче продирање демократије осећа се јако у развоју управе континента. То продирање демократских начела изазвало је тежњу, да се ограничи надзор централне власти и да се уведе поред њега још и контрола парламента. Континентални систем дакле, све корак по корак ограничава надзор централне власти.

_ Додирне тачке у тенденцијама развоја континенталног и енглеско-американског система локалне управе у томе су, што континентални систем постепено ограничава надзор централне власти, а енглеско-американски опет проширују надзор централне власти а ограничавају само дотадању контролу парламента, који се скоро био претворио у орган партије, која би била у даном моменту у већини.

6.

Руско-бољшевистшчки самоуправни систем“) је систем своје врсте. Он се разликује од свих досадањих система. Сви

уВасћ, М!адфитизк, Ебазског, Ж. Јовановић,