Policija

— 823 —

јипфаџе, вели: индивидуа у праву је једна снага „арз5ате сопзсјепје еј орегапје“. и она исто гако као и друштво допринаша колективном раду).

ж

= ж Ови разни системи самоуправе, — створени разним потребама појединих народа и земаља, — у своме животу

показали су и сувише јасно и изразито и своје добре и своје рђаве стране. На коншиненту се више бежи од надзора управне власти; у Америци од надзора законодавне власти; у Енглеској од сувише слабог надзора управне власти. — Совјетски руски управни систем је један систем, који не одговара стварном и природном развитку савременог друштва, зато он и не долази у обвир. — У главном сви ови системи теже за тим, да се заведе један такав надзор, који ће битикао правни, објективни и ефикасан, Главно је, да се очува самоуправа, а она ће се моћи очувати: 1.) Ако се локална тела сасвим растерете од пренесених послова, ако је могуће; ако је то немогуће онда да се ограниче пренесени послови на што мању меру. 2.) да се наазор ограничи на правну страну, а само изузетно и за извесне случајеве, које је закон изрично предвилео дозволи и надзор целисходности, Што се тиче власти, која не да врши надзор, њу треба да врше, у главном, све три власти, и законодавна и управна и судска. А која ће од њих да добије предност ни то није свеједно за самоуправу. Предносш треба

да добије увек судска власт. Рг Ф. Никић.

ТРАНСМИСИЈА НА ДАЉИНЕ ФОТОГРАФИЈЕ ПОМОЋУ ЕЛЕКТРИЦИТЕТА — „ТЕГЕСОКОТРЈА · ЕБЕЕЊО А.

Већ од дужег времена многе светске научнике занима проблем трансмисије фотографије на даљине јер његово повољно решење не само да је од великог значаја по журналистику, већ је од нарочите важности по полицију.