Policija

= ОК

О ТОРБАРЕЊУ

с критичким погледом на нашу судску ираксу.

Садржај: [: Неколико речи о торбарењу са економско-политичкет гледишта. И. Наше законодавство: 1. законски прописи и расниви 2. правни појам торбарења. ЊЕ. Случајеви из наше судске праксе. ЕУ. Критични поглед на ту праксу. Књижевност :

Рг. Г. Е!аег: Мбтегђисћ дег УоЈкзулиасћан. јепа 1898. Др. Тома Живановић: О иступима из кривичног законика. Београд 1914. Ђ. Ценић: Објаснење Казнителног законика за Књажевство Србије. Београд 1866.

=

КЕ. Неколико речи о торбарењу с економско-полишичког гледишта. — Торбарење, под којим се разуме продаја економских добара идући од купца до купца, из места у место. од куће до куће, — је у ранијим временима, док трговачки промет није био развијен, играло видну улогу у трговини. Ни данас оно није ишчезло, али је у многоме потиснуто, Слични торбарима су занатлије, који своје услуге у оправкама разних предмета (оштрачи ножева, дротари, крпачи лонаца) нуде идући од места до места, из куће у кућу.

Торбарење, посматрано са гледишта потрошача, оправдано је у ретко насељеним крајевима, у којима се многе потребе без торбара не би могле подмирити, с обзиром на мали број трговаца и занатлија у тим крајевима и с тога, што услед слабе конкуренције постоји опасност да потрошачи буду изложени претераним ценама.

Са гледишта произвађача торбарење може такође имати свога значаја. Торбари су потребни за растурање производа међу ретко насељено становништво, тако исто за растурање производа кућне индустрије. Нарочито велику примену има торбарење у продавању животних намирница у малим "местима.