Policija

600.

међе, онда је очигледно, од колике је то штете по општу ствар: јер се злочинац, а поглавито злочинац из навике, ни мало неће обазирати на те месне међе, те ће у борби, која настане између криминалног органа, везаног за уске територијалне међе, и злочинца, који муњевитом брзином мења свој делокруг, криминални орган увек извући крађи крај. Ове ће недостатке уклонити нова организација.

Са стварном реорганизацијом пруске криминалне полиције, морају се истовремено установити и државне мере за обезбеђење криминалне полиције, како у идеалном тако и у материјалном погледу. Нова организација пружа криминалном органу шире поље рада, а у вези с тим, тражи од њега. и већу одговорност. Због ових измењених захтева за службу, мора се с једне стране обратити већа пажња на добру обуку и усавршавање криминалних органа, а с друге стране морају се они и боље финансијски осигурати. У оба правца заостаје пруска крим. полицијв иза чиновништва не само разних страмиих држава, већ чак и појединих немачких земаља.

У застоју је пруска криминална полиција, даље у техничким стварима, али је то чињеница, која није настала услед, недовољне увиђавности, већ поглавито због тешких финансијских недаћа пруских у току последњих година. Али, у доба тако развијене технике, коју злочинци у најширој мери искоришћују, не сме криминална полиција изостајати. Финансијски обзири не смеју ту дуго да преовлађују.

Али све те реформе у оквиру пруске крим. полиције, саме за себе, не дају још довољно јемства за идеално прогањање криваца. Модерни злочинац не прескаче само месне међе, већ и покрајинске и државне. ШЊсгово поље рада је свет. Зато неће битн довољно, да се изведе јединство и побољша криминална полиција само у Пруској, већ се мора довести у везу криминална делатност свих појединих државица у Немачкој. У њој свакако Неће бити тешко, да се нађу заједничке основице за сарадњу појединих немачких покрајинских криминалних полиција, нарочито за борбу против т. зв. покретних злочинаца, који благодет слободног кретања у највећој мери искоришћавају. Председник саксонске криминалне полиције, Ог. Палич покренуо је пре неког времена питање о сазиву криминалне полицијске конферен-