Policija

— 910 —

ције немачких земаља, да би се могле утврдити заједничке, једноставне криминално-полицијске мере за целу Немачку. Пруска је одобрила тај покрет предлажући, да се ова конференција криминалних полицајаца доведе у везу, споји са општом волицијском конференцијом и полицијском изложбом, које ће се у години 1926. отворити у Берлину. Претходни разговори о крим. полицијској конференцији отпочели су још У току ове године за време полицијско-техничке изложбе у Калсруе.

Али, поред ове интерне немачке везе, мораће се ићи за тим, да се створи што тешњи интернационални криминалнополицијски однос. После светског рата, — који је, природно, прекинуо раније међународне везе за сузбијање криминалитета, — почело се опет радити на склапању веза у томе правцу. За ово је стекао велике заслуге бечки полиц. председник Шобер, сазивајући бечки Интернационални полицијски конгрес 1923. год. који је опет остварио „Интернационалну криминално-полицијску комисију“; а у најновије доба нарочито се истиче као ревносан проповедник интернационалне криминално-полицијске сарадње и као сазивач криминалнополицијских светских конгреса, полицијски председник у ЊуЈорку г. Енрајт.

Криминално-полпцијска „интернационала била би неоспорно најуспешније средство за борбу против интернационалног злочина. А таква би интернационала имала даље још једну добру страну, коју никако не треба потцењивати, она би приближила народе, измирила би их. Ни на којем пољу не постоји тако мало могућности за трвења, као што је то при сузбијању злочина случај. У политичким, економским и културним питањима постоје супротности најразноврснијих видова међу народима у свету; у питањима која инте ресују криминалну полицију, преовлађује, не оно што дели народе, већ оно што их привлачи. Ту имају сви народи само једног непријатеља: интернационалног злочинца, кога сви заједнички морају да прогоне.

Реформа интернационалне криминалне полиције имала би према томе на крају крајева не само полицијски, већ и политички значај.