Policija

— 912 —

15 великих страна. Уз слике оштампан је текст са детаљним обавештењима и примедбама о најкарактеристичнијим знацима те врсте адиђара, перли или корала, као и об начину њихове израде, глачању, фасовању и т. д.

Прва група има 36 снимака разних врста часовника, по облицима и стиловима Као и по томе да ли су намењени женскињама или мушкарцима; друга група има 19 снимака ланчева; трећа има 24 снимака разних гривни; четврта 12 снимака минђуша; пета има 55 снимака разних прстенова са многима напоменама и објашњењима; шеста и седма група има 23 снимака брошева и других украса о врату и на глави; осма има 30 снимака игала за кравате и девета група има многе снимке оптичких предмета догледа, лорњона, цвикера итд.

Као што се види и ова нова збирка не садржава још довољне врсте модела предмета подложних моди, ни луксузних металних ствари, од сребра, порцулана и других, због огромне њихове разноврсности, већ су за сада узети само они, који су у најчешћој употреби и са којима полиција има више посла.

При стварању ових збирака тражени су савети и помоћ од најпознатијих трговачких радњи из тих бранша. Цео пак посао око сређивања и снимања вршили су нарочито обучени полицијски органи и израђиван је полицијским установама услед чега је трошак око израде смањен на најмању меру.

Од појаве нове збирке полиција је до сада добила многобројне поруџбине не само из свију немачких крајева већи од полиција Швајцарске и Аустријске републике. Било је покрајина, које су узеле збирке и за све жандармеријске станице,

Према до сада постигнутим резултатима може се с правом закључити, да су издања ових збирака потпуно успела и да оне имају пуно услова и да се у новим доцнијим издањима више попуне и усаврше, како би што више одговориле намени.

Наше је мишљење да би и нашим властима веђих градова требало набавити ове корисне збирке.

1.