Policija

— 91 —

ЗБИРКА МУСТАРА СКУПОЦЕНИХ ПРЕДМЕТА КАО ПОМОЋНО СРЕДСТВО У КРИМИНАЛИСТИЦИ.

Познато је, како је тешко давати тачан опис покрађеним или изгубљеним драгоценостима по сећању и изгледу. Нема. полиције, нарочито веће, а да у томе погледу нема непријатнога искуства из свакодневне праксе, Чак је и самим сопственицима тих драгоцености више пута немогуће да даду детаљне појединости о њима. Често се и они сећају само непотпуно значајних карактеристичних знакова изгубљених или покрадених предмета, а није редак случај да су у немогућности, да далу и главније податке о њима, због непознавања најглавнијих особина или чак и непознавања стручних израза.

За полицијске чиновнике то је баш више пута разлог да о: односним предметима не могу да створе праву и прецизну слику, на основу које би имали да је пренесу и на друге власти и заинтересоване појединце, којима се морају да обраћају ради расписивања, саопштења и потребног трагања. Ове околности изазвале су Полицијску Дирекцију у Минхену да још у 1909. години изда једну збирку мустара разних драгоцености, сређену у нарочите групе према њиховим особинама и вредностима, у колико ће оне играти већу или мању улогу у криминалној служби.

Ова збирка садржавала је слике, опесе и обавештења о сатовима, ланчевима, накитима, прстењима, минђушама, иглама, брошевима, гривнама и разним оптичким предметима. По својој практичној вредности, да лако ориентише и оштећене и полицијске органе којима је намењен специјални задатак у трагању за покрађом, збирка је нашла тако велике примене код власти, да је минхенска полиција одлучила да изда ново издање и поред тога што су трошкови око овога издавања сразмерно доста велики.

У ново издање унете су и нове групе снимљених модела поред многих нових и практичиих информација о старим снимцима, у колико се то у пракси показало као потребно.

Нова збирка има 9 група са многобројним снимцима на