Policija

— 922 —

укинуша — тач. 7. чл. 97. зак. о општинама у оном делу којим је општински суд био овлашћен да са одбором прописује таксе механске и хлебарске за пиће и храну људску и сточну.

Овим истим чланом (чл. 8) забрањено је продавцима животних намирница да за своју робу траже већу цену него што је она која обезбеђује обичну и дозвољену трговачку чисту добит, која ни у ком случају не може биши већа од 25%. Противно поступање кажнава се затвором до три месеца и новчаном казном до 10.000 динара. За ислеђење ових кривица надлежне су државне полицијске власти, а отнштинске власти имају и право и дужност да у овом смислу врше потребну контролу, и да сваку незаконитост доставе овим властима, а по чл. 15. истог закона могу образовати и нарочите апровизационе одборе са задатком: „да дају властима мишљење о мерама којима ће се успешно спровести прописи закона о сузбијању скупоће животних намирница и несавесне спекулације; даље да испитују у колико су цене животним намирницама означене према прописима, да помажу полицијске власти при ислеђивању кривица, и најпосле да помажу општину у одржавању и стварању апровизационих установа,“

Чланове овог одбора бира општински одбор из редова потрошача, земљорадника, занатлија, индустријалаца и трго| ваца,

Св. Бр. 5579,

ХХШ Суду општине дреновске:

У оделку У. зак. о општинама предвиђају се две могућности у погледу образовања нових општина: или се две постојеће општине спајају у једну нову (чл. 59—63), или се једна општина, састављена из више села цепа — одваја у две засебне општине (чл. 64—68).

У истакнутом питању стоји први случај, т.ј. спајање општина, јер једно село прилази већ постојећој општини, те се с тога и питање о избору часника има да регулише по чл. 63. зак. о општинама.

"По овом законском пропису, ново спојена општинг бира