Policija

= 924 —

основне плате. — То пак, што је то лице и пре свога пучолетства провело неко време у државној служби, не увима се у обзир према члану 235. закона о чиновницима и осталим жржавним службеницима грађанског реда, јер се у том члану изриком каже, да се то време рачуна само од навршене 21. године живота кад је реч о званичничкој служби, која но старом закону није давала право на пензнју. — Ако то лице накнадно документује, да поред означеног времена, има после пунолетства, извесно време службе као општински деловођа и да је из те општинске службе непосредно ступило у државну, службу, онда се то време проведено у служби самоуправног тела рачуна за пензију према петом ставу члана 137. поменутог закона па по томе и за одређивање периодских стенена основне плате према члану 241. истог закона. — Али како је то лице пропустило поднети документе у року предвиђеном у члану 225. тога закона, а решење о разврставању је постало извршно, то услед поднашања нових докумената може му се внрема годинама одредити евентуално већи степен основме плате, али то признавање неће имати ретроактивно дејство, већ ће важити као основа за издавање принадлежности само за будуће време.

ХХМШ. Милану Максимовићу званичнику среза ђевђелијског:

Службенику државном, кога нови закон о чиновницима в остадим државним службеницима грађанског реда није затекао у државној служби, а који је пре рата као непунолетан био општински писар па за време рата ступио у кадар као рекрут и у војсци остао до ослобођења од непријатеља, време ироведено у војсци за време рата не рачуна се за пензију:

Према четвртом ставу члана 137. поменутог закона време проведено у војној служби у рату као и у мирнодобској војној служби преко редовног рока рачуна се за пензију онима који после постану државни службеници грађанског реда. Али према ирвом ставу члана 246. истог закона та се одредба из члана 137. има применити само на државне службенике, који буду учествовали у будућим ратовима. То се види и из члана 18. уредбе о разврставању чиновника и службеника државних, по коме се изнимно рачуна за пензију време проведено у