Policija

= 935 —

Чим је Џеки стигао у Београд, узели су га на испит, да покаже шта зна. А кад су се уверили да више зна но многи „срески“, позвали су грађанство, да тога и тога дана дође на Мали Калемегдан и бесплатно види све способности Некија.

И Џеки је извео невероватне вештине. Пронашао је сакривене рукавиие, хватао је „лопова“; осетио је траг сумњивих лица и пуно таквих корисних подвига за јавну безбедност.

Одушевљена публика наградила је Џекија бурним аплаузом, којим би се многи артиста поносио. Од стране полиције Џеки је добио неколико комада пржене џигерице.

То је било и битисало.

Са нестрпљењем се очекивало шта ће све Џеки да учини у полицијској служби, односно у званичној дужности. — Лопови су премрли од страха. Кесароши су зазирали од свакога пса са курјачсим ушима, стрепећи да то не буде Џеки. А грађанство2г — спавало је безбрижно уверено да сад има јавну безбедност на четири ноге, која може свуда стићи и обићи.

Али једнога дана саопштише дневни листови жалосну вест: да је Џеки скапао!

Кружила су два мишљења о узроку Џекијеве смрти. једни су тврдили да га је отровао некакав суревњиви детектив; други су доказивали да му је смрсио конце некакав лопов, истрага није вођена. Џеки је закопан, а са њим је закопана и тајна о његовој напрасној смрти.

И нико више није мислио на Џекија. Није имао ни кад а мисли, јер су настали ратови, бежанија, ропство и избеглиштво. Све се растурило и развејало. Растурили су се представници власти; развејане су и све званичне архиве. »

Године су прогрмеле топовским грлима и! „повратиле мир. Повратиле су се и власти, прикупилс се и средиле .

А архива

И она се неким чудом средила по — пиљарским тезгама! Купите кромпир и пиљар га увије у некакав стари, предратни акт — у некакво важно саслушање. Купите пасуљ; увијен је у биланс депозитне касе. Купите лук, добијете и судско решење о одобрењу полицијекога притвора.