Policija

11) 045

По свима наведдним кривицама, по којима још пресуде нису изречене, обуставиће се даље казнено поступање; по онима, по којима су пресуде изречене и казне наплаћене, неће се те суме враћати.

У свима случајевима ових кривица, неће се од окривљених наплаћивати ни она редовна такса, која према 5. напомени уз ТБр. 62. таксене тарифе, заједно са кавненом таксом чини казну којом се окривљени кажњава, пошто плаћањем износа редовне и казнене таксе осуђени не истиче право точења, док га редовним путем не добије и не плата поново редовну таксу.

Под кривицама учнњеним бесправним точењем пића имају се разумети и кривице учињене неблаговременим плаћањем таксе из ТБр. 62 таксене тарифе.

(Распис од 6. августа 1925. год, Бр. 54803).

ПРОТОКОЛИСАЊЕ ФИРМИ СА РАЗНОРОДНИМ РАДЊАМА.

Генерална Дирекција Поред. Пореза приметила је да поједини судови не тумаче тачно пропис 2 напомене у Тбр. 159. таксене тарифе и пропис тач. 3. чл. 139. таксеног и пристојб, превилника приликом протоколисања разних врста радња које неко лице обавља у свом локалу. И ако је у тач. 3. чл. 139. таксеног и пристојб. правилника прописано како се има наплатити такса кад се у једном локалу раде неколико разних радња, ипак су поједини судови, погрешно тумачећи овај пропис, неправилно поступили при наплати таксе из Тор. 154 до 159, таксене тарифе,

С тега Генер, Дирекција П. Пореза, на основу члан А3, зак. о таксама, објашњива :

Кад се у једном локалу раде две или више разнородних радња, такса за протоколисање фирме — наплатиће се за сваку радње посебице само у том случају, ако се по количини робе једне врсте радње елиминиране од робе друге врсте радње може створити једна засебна радња своје врсте, н, пр. кад један бакалин у својој радњи продаје ексере или стакла за лампу, и од такве робе има неколико сандука ексера иди неколико туцета стакла за лампу, па се ова радња не може сматрати као бакалска, гвожђарска и стакларска, но само као једна врста радње т. ] бакалска, јер елиминирана количина