Policija

а

татима Медицине. Поједини моменти ислеђења; поједини искази; поједина посматрања и констатовања факата и т. д. добијају у очима спремног полицајца и судије много одређеније облике и богатију (односно оскуднију) садржину дакле и јачу (односно слабију) доказну снагу. — Напротив: полицајцу и судији без потребна знања и искуства у Судској Медицини умаћи ће често из тог материјала (ма он биом исцрпно прикупљен) и оно, што је јасно обележено и тачно утврђено — што се зналачкој, стручној оцени тако рећи, и само намеће. А баш та разлика у разумевању и правилно! оцени прикупљеног иследног материјала може бити за даљи ток претреса и коначно решење целог спора од пресудног значаја.

Исто се то може рећи и за испитивање сумњивих лица код подшиције или оптужених лица и сведока код суда од стране председника и вотаната приликом главног претреса,

"а донекле и за њихово држање према судско-медицинском експерту, према државном или приватном тужиоцу и браниоцу. И у тим приликама полицајац или судија, упућен у поједине области Судске Медицине, одговара много боље и потпуније својој задаћи. Он је при саслушању, испитивању, суочењу и т. д. много непосреднији и стварнији; много краћи и одређенији, ако је и сам својим знањем и искуством из Судске Медицине дубље проникао у природу и суштину онога спора, ради кога саслушава, испитује, суочује и т. д Он ће много лакше и брже; много потпуније доћи до одређених исказа ин поузданих факата, па према томе и до маого поузданијих основа за оцену и пресуду.

Још боље се полицајац или судија може послужити својим темељним знањем из Судске Медицине у оним приликама, где н. пр. одмах при самом саслушању мора проценити тежину и вредност једне депозиције (исказа, утврђене чињенаце ит. Д) из областа Судске Медицине, како би у том правцу могао даље целисходна питања стављати. А таки случајеви су у полицијској и судској цракси доста честа.

Исто тако користиће правнику као полицајцу или судији -внање из Судске Медицине и у оним приликама, где се искази сведока, уверења, мишљења и депозиције лекара не подударају, или где су баш противуречни. У таким случа-