Policija

20 -5

јевима има, истина, полиција или суд права, да потражи стручно мишљење виших медицинских инстанција (Лекарске Комисије, Главног Санитетског Савета, Медицинског Факултета), али је и за тај корак потребна нека извесна мера знања и искуства из Судске Медицине — већ по томе, што те диференције у депозицијама ваља најпре тачно уочити и правилно схватити. па тек онда о њима прецизна питања га више медицинске форуме формулисати, Где би полиција или суд били у појединим областима Судске Медицине недовољно упућени, ту би се могло ласно десити (а по гдекада се баш и дешава), да само упоређење и процењивање несугласица у депонованим мишљењима погрешно испадне, или да постављена питања; добију такав облик и таку садржину, да на њих ни више инстанције не би могле прецизан одговор дати. У таким случајевима дешава се по гдекада и та аномалија, да н пр. полицијски органи или судови упуте вишим медицинским форумима само гола стручна питања, без аката ислеђења и без конкретних података, по којима би се могла оценити природа саме несугласице. (Свршиће се)

НАЧЕЛА САДАШЊИХ ОПШТИНСКИХ ЗАКОНА У НАШОЈ КРАЉЕВИНИ“

Покрајине, које данас чине Краљевину Срба, Хрвата и Словенаца, донеле су код уједињења у укупну управу своје специјалне законе.

Готово најшаренију слику у том погледу пружају нам многобројне и разнолике норме, које још данас уређују општински јавни живот у разним покрајинама наше државе. Избројио сам их деветнаест, а још нисам сигуран, да нисам који изоставио.

Особито је богата са њима Словеначка са својим. ко-

# Приступно предавање великог жупана у п. и хонорарног наставника, Ог. Франа Водопивца на љубљанском универзитету.