Policija

— 24 —

виси да ли ће се спорови о државини, кад нх полицијска власт расправља, сматрати за административне спорове.

Општа Седница Државног Савета одржана на дан 21. и 22. децембра 1925. године под Бр. 47801 донела је по овом питању начелну одлуку, која гласи:

„Спорови о државини, кад их полицијска власт раснравља, администрашивни су спорови и као шакви имају се претходно расправити код две инстанције управне власти, па по том код Управних Судова и Државног Савета“.

Према предњој одлуди Опште Седнице Државног Савета спорове о државини могу разматрати само две инстанце управне власти. Ако друга инстанца управне власти, која је разматрала спор о државини, није Министар Унутрашњих Дела, онда се појединац коме је повређено право односно интерес заснован на закону, према чл. 18. закона о Државном Савету. и Управним Судовима, има тужбом обратити надлежном Управном Суду против одлуке друго степене управне власти, а против одлуке Управног Суда има поднети жалбу Државном Савету. Ако је друга власт, која је разматрала спор о дожавини, Министар Унутрашњих Дела, онда се према чл. 18. пом. закона појединац има обратити непосредно тужбом Државном Савету против одлуке Министра. “

Расправа спорова о државини код Управних Судова и Државног Савета не искључује могућност, да се појединац тужбом обрати редовном суду против оног, у чију је корист расправљен спор о државини код Управног Суда и Државног Савета, те да у поступку код редовних судова доказује своје јаче право на државину, пошто одлука како управних власти, тако и Управних Судова и Државног Савета као административних судова носи карактер привременог решења спора о државини док редовни судови, који су надлежни за расправу ових спорова, не расправе дотични спор.

Гојке Доганџић.