Policija

О

КРИМИНАЛИТЕТ ОМЛАДИНЕ У СЈЕД. ДРЖАВАМА.

— Од бив. жефа полиц. Албрехта Венцела. —

Из Сјед. Држава, те земље која је однела рекорд у злочинима, стиже вест о једном страховитом двоструком убиству, које је јако узрујало целокупно јавно мнење. Опет је "то — као што смо већ чешће запазили, — био неки младић, који је на прави демонски начин уништио два човечија живота. Тек отпуштен из једног санаторијума, убио, је син једог Њујоршког милионара свога шофера, — кога је претходно био одмамио у један пуст крај, — па је потом леш бацио у реку. Онда је украо једну шестогодишњу девојчицу, па је и њу убио. Пре но што ју је убио, затражио је, као раније убице из Чикага, телефоном од родитеља детињих велику суму као откупнину, ако желе, да опет виде своју ћерчицу. Када је био притворен, убица је хладнокрвно и цинички привнао оба убиства.

Грозно ово недело баш се десило у времену, када и иначе нервоза у јавном животу достиже врхунац. Поред свађе фундаменталиста са модернистима, која је све духове "у држави поделила у два непријатељска табора, настала је општа бура негодовања у народу вбог невероватне и беспримерне размере, коју све више увима злочин, и то поглавито злочин омладине, Чак је и један судија назвао то стање „преко сваке мере страшним“. Крсташка војна, коју су под паролом „Војна против злочина“, повели увиђавни људи из свих делова Уније, против ове злочивачке заразе, већ је дала и позитиван резултат: оснивање једне „народне комисије против злочина“, у коју су ушли истакнути људи од утицаја | и струке.

Једном је један познати амерички новелист назвао ту необуздану младеж овога младога, снажнога народа „осшг Паав уошћ“; али ако се одбаци романтика, видеће се, да је та необуздана младеж само производ — или можда боље речено, шљам, — из оног великог лонца, у коме владајући кругови желе да заједно скувају све оне хетерогене елементе, из којих се састоји нова Америка. Тај је експерименат само делимично међутим успео. Кембриџски професор Дикинен