Policija

ОВ

поставио је био једну теорију, по којој се сви европски типови у Америци поново враћају на јединствени свој пратип. Он назива тај тип, „дететом са мускулатуром израслог ч40века“, „нагим праевропљанином“, који не крије оно, што је у ствари био и остао: „пљачкашка, безидејна, наивна, зрела и вешта звер“. Овај ни мало ласкави опис је, овако генеранисан, свакако претеран; али је прилично тачан за један велики део нових усељеника, који —- нарочито у лругој генерацији, — дају главни контингент злочинаца у тој држави.

Ка овом шљаму. који чини главнину злочинаца, прилази по том она друштвена шљака пунокрвних американаца, који се не дају стегнути шабслоном, створеним предањем и конвенционалношћу. Ту долази прво „бегунац“, који неће да се покори строгим друштвеним обичајима. До душе, један део тих младалачких одметника опет се сопственом снагом пробија напред, — докав су за то чувена имена, — али огромна се већина њихова губи у огромном броју незнаних, а један део постаје злочинцем. По једној статистици, коју сам прегледао у Лос Анђелосу, у полицији, губи се већу првој половини године од 737 бегунаца сваки траг за 300.

Другој категори:и опет припадају они лоста чесги случајеви, да млади људи бољег стања, чак и сјајно ситуирани, "без видног разлога постају злочинцима. Познати случај Леб и Леонтида, из Чикага, само је један од многих, који су мање били познати само за то, што им остале споредне околности нису биле тако страховите, као код оних. Оно уобичајено гледиште, по коме само бедна сиротиња диспонира за злочин, добило је баш у најновије време у Америци оштру коректуру. Искуство је показало, да и прекомерно богаство може припремати терен за злочиначке склоности Амерички казнени заводи су препуни таквих егзистенција, Душа целога народа је уздрхтала због овог страшног открића и очајно питање кружи кроз земљу: Да ли је дух наше данашње омладине или је то погрешно васпитање криво за овакво стањер И овде су гледишта дијаметрално супротна. Стоји се пред загонетком, коју још нико није правилно одгонетнуо. Злочинац, кога је средина, у којој се креће, таквим начинила, а који поглавито потиче из јавбина и пренатрпаних