Policija

дер рупе ин а ата)

Мао

Према нач. одлуци опште седнице Касац. Суда од 17. фебруара 1909. год., Бр. 1891, жалбе против одлука окружних полин. власти о досуђеном надзору подносе се надлежном првостепеном суду, а противу одлука општинског суда са одбором — среском поглавару.

'И у теорији и у пракси подељена су мишљења о томе; да ли лица, која се стављају под надзор по 5 391 ВК. 3. и 8 4 а полиц. уредбе, треба претходно саслушати, у смислу чл. 7. Устава. Док једни тврде да ово саслушање није потребно зато што овај надзор није казна већ само превентивна мера безбедности, дотле други налазе да принцип истакнут у чл. 7. Устава има много шири значај, и да се с тога има приметити на све случајеве, који имају за последицу ограничење слободе, загарантоване Уставом. Ово друго мишљење дели и уредништво.

Св. Бр. 2106. | ХМ

Младену Станковићу, званичнику среза велешког :

На молбе за постављења или разрешења мора се увек утиснути такса из ТБр. 1. такс. тарифе. Кад се решење, донето по овим молбама, саопштава молиоцу на потпис, по уобичајеној пракси, не плаћа се никаква друга такса, али ако се овакво решење тражи у овереном пропису, мора се. платити и такса из ТБр. 5. такс. тарифе.

1 ХУМ

Милану Миросавићу, деловођи општине рогачке:

1. Општински прирез може се прикупљати само у оном износу у коме је одобрен. Суд је правилно поступио што је» у недостатку новог разреза, узео за основицу разрез од прошле године.

2. По чл. 145. закона о уређењу округа и срезова, у надлежност среске скупштине спада и прегледање и одобрење рачуна по среском буџету за прошлу годину.

ХМ] Љуби Миленковићу, деловођи општине брестовачке: Општински службеници плаћају непосредни порез као и државни службеници. Ошширније о овоме видети чланак Да ли се и кад порезују додаци на скупоћу ит.ду „Поли= цији“ за 1925. год. Бр. 7—8.