Policija

По ЗА

ХХ Суду општине вар. Подујево:

По чл, 3. зак, о мерама, један дан орања или ланац има 5754 квадратна метра, 64 квадратна десиметра и 20 квадратних сантиметара, 4 по чл. 2. истог зак, један хектар има 10.000 квадратних метара.

Св. Бр. 28. ха

Суду општине мегајске (срез штавички):

Према распису Мин. Ун. Дела, од 21. августа 1925. год. у Бр. 24211. (Полиција за 1925., Бр. 17.—18.), за издавање уверења у циљу протоколисања сеоске дућанске радње надлежни су срески поглавари, а не општинске власти.

Св. Бр. 18.

ХХП

Р. М јЈовичићу, председнику општине — Пожега:

Послови возиоца (кариџија) спадају у најамничке послове, и с тога тужба за њихову наплату застарева но 5 928 а грађан. зак. (за 6 месеци).

Тужба против возиоца због губитка или квара еспапа застарева за три месеца (5 74 трговачког зак.).

| ХХШ Суду општине- костајничке:

Сваки је суд, паи општински, дужан и по службеној дужности да испита је ли надлежан за пресуђење појављеног спора. Нарочито кад је у питању тако звана апсолутна надлежност, т. |. она која се одређује по природи и вредности спорног предмета — 5 6. грађан. суд. пост. и чл. 15. уредбе 0 убрзању рада. Кад суд нађе да није надлежан, онда треба да донесе решење и да се огласи за ненадлежног за пресуђење. У случају о коме је реч, суд је требао од тужилачке стране да тражи, да се изјасни, колику вредност у данашњим динарима представља спорни предмет — десет дуката накита —__ па ако тужилачка страна изјави да тражи већу вредност од 500 динара, требао је да се огласи за ненадлежног. Али и кад тужилац не би хтео да се изјасни колику суму тражи као вредност за 10 дуката, суд је по службеној дужности имао ту вредност да оцени. Пошто је чаршијска или пијачна