Policija

— 409 —

са ограничењима која су уз то прописана. Код новчаних казни досуђује се пун износ појединих заслужених казни.

Једна од модерних установа која је унета у законски предлог јесте тав. условна осуда. Она се састоји у одлагању издржања изречене кавне лишења слободе, код осуде на строги затвор до 6 мци а на затвор до године дана или на новчану казну, за извесно време, од једне до 5 година, с тим кад протече то време тзв. кушње или прокушавања а осуђеник се одлично владао, да се сматра, да осуђеник „није ни осуђен на казну“ (55 60-72). Важно је, да за то пробно време не наступају оне штетне последице скопчане са осудом, и да се за то време може наредити тав. заштитни надзор. _

Ова установа има да ослободи казнене заводе од претрпаности осуђеницама, и да покуша борбу против криминалитета овим васпитним средством, у које се свуда у свету полажу велике наде.

Ближе одредбе о условима, кад ће се изрицати тав. условна осуда, како ће се контролисати време прокушавања и о опозивању самог тог одлагања, изложене су у наведеним наређенима и не потребују ближег објашњавања.

Тежиште је условне осуде да се она неће изрицати код тешких дела, већ код лакших; а уз то суд има још да води рачуна о добу учиниочевом т.ј умној развијености и зрелости; о ранијем животу његовом т. |. да је тај живот непорочан; о невнатности самог кривичног дела за правни поредак; о субјективној страни воље кривчеве, да се каје за учињено кривично дело и да је оштећенику накнадио штету и трошкове из кривичног дела; — из чега излази: да ће суд бити дужан да буде врло пажљив и штедљив у изрицању условне осуде, што ће служити и као најбоље јемство, да она донесе корисне резултате. “

У нарочитом наређењу (5 73) предвиђено је: шта ће се радити са осуђеницима, који учине за време издржавања казне лишења слободе или у времену извршења које мере безбедности какво кривично дело.

Питање застарелости т. ј. права на гоњење кривичних дела и права на извршење казне решено је на тај начин што она застаревају у нарочито предвиђеним роковима, слично позитивним законодавствима, (55 74-79).

„Полиција“ 2