Policija

== 411 —

_лације са животним потребама. Са тим на ново пројектованим , законом нека се скупоћа не само сузбија, већ и сасвим укида, што се досадашњим законом није успело. Стојимо на гледишту, да се мора држава бринути за свеукупни добробит свих грађана и да има у том циљу и дужност, тога или другога продаваоца, који спречава њезину бригу, казнити, да се уклони. Према томе ми сваку озбиљну вољу законодаваоца, сузбијати скупоћу, поздрављамо великим задовољством. Подједнако дапаче морамо и нагласити, да сматрамо сваки овакви корак само онда оправданим, кад се остварају мере, које су шехнички изводљиве, по садржини ваљане и социјално сврси сходне. Велики јуриста Густав Штајнбах причао је, да је законодавац паметан човек, а шта он каже, мора да се просуђива тако, да дође паметан смисао до ваљаности. Сада да видимо, одговара ли нови пројекат сврси, којој је намењен.

И. Ако се је показао сада важећи закон као незадовољавајуће средство за сузбијање скупоће, ми би очекивали, да нам пројекат донесе нових идеја, које ће боље погодити сврху од свих пожељену. Дакако може бити, да се и каква старија основна мисао прелије у нову форму, да би била боља Треба да испитамо: а) Шша има иројекат збиља новог или бар у бољу форму прелитогг 6) Одкуда долази, да су нови прописи бољи2 Дакако, овде можемо дати само основних идеја; за по-_ танкости нема ни места, ни праве потребе.

а) Нове су мисли ове: Закон има снагу и за преноћишта путника. То је добро. Даље: Министарство за Социјалну Политику имало би право надзора над судовима у погледу извршивања закона. То не иде; судови по уставу (чл. 109) су независни и у изрицању правде они не стоје ни под каквом влашћу, — осим под влашћу самог закона. Даље појам вештачког | повећавања дефинисан је тако, да недолустност трговачког добитка није. лимитирана по процентима (садашњи закон има горњу границу 259/), а ко зна када је премашена 72), већ биће ствар просуђивања у поједином случају, да ли је продајна цена у опште оправдана повећањем куповне цене код набављања дотичне намирнице, режијских трошкова и дажбинама. Нарочито је дефинисана недопустна спекулациа тако, да је то продаја намирница или издавање одељења за преноћишта под закуп по ценама које прелазе таксу одређену по овоме закону,