Policija

— 418 т. ј. од стране неке комисије, о којој биће још говора. Прва дефиниција добра је, друга није у сугласности ни са ои терминалогијом, ни са логиком. (Пројекат каже увек „таксу“, а мисли „тарифу“). Ипак погрешеност друге дефиниције овде неће имати лоших последица материалноправног значаја.

Сасвим нова мисао нацрта је да забрања свако договарање у циљу вештачког одржавања пли неоправданог повећања цене за људску и сточну исхрану, одећу, обућу, огрев и осветљење. Сваки уговор, који је закључен у циљу одређивања цена мора да буде сачињен у писменој форми, а један примерак уговора треба предложити Министарству Социјалне Политике.

Министар има да просуђује оправданост уговора, а кад. нађе да је у супротности са тенденцијом закона о сузбијању недопуштене спекулације, има право да огласи овај уговор правно ништавим. Ко би после тога придржавао цене овог уговора, добије оштру казну. Ако би се утврдило фактичко постојање уговора, који није био сачињен у писменој форми _или ако писмено спчињен уговор не би био предложен Министарству за Социјалну Политику, али се продаја вршила према том уговоду, долази још оштрија казна. Кад ступи нови закон. на снагу, морају се сви такви већ пре новог закона закључени картелни уговори у року од месец дана поднети Министарству Социјалне Политике на размотрење и поступање, како је било већ изложено. Ко то не би учинио, погодиће га оштра казна. Технички треба применити питања; треба ли сматрати ово већ картелом, кад уговор буде склопљен између два произвађача извесних предметар Још: кад се склопи картел од 300 произвађача, треба ли да предложе сви заједно овај уговор2 Ако не, сви, којиг Но о тим техничким манама нацрта може донети и „правилник“ допуне... О врло озбиљним манама у погледу начина поништавања уговора, биће још говора. у другој вези.

Ново формулисано је у нацрту одређење о деликту вештачког повећавања цене појединих продаваца. Пре свега ограничено је тек на промет, којег сачињавају трговачки посли. Произвођачи — земљорадници изузети су од овог деликта, ако своје сопствене производе доносе на продају. Разуме се