Policija

440

свим другим случајима ванбрачне полне намире остаје некажњен у односу према својој жени; и

2 Сисшем једнаке одговорности који се опет са своје стране дели на обични и условни систем. Први обухвата законодавства: аустријско (чл. 502), руско (чл. 418), холандско (чл. 241), данско (чл. 159),/) шведско и једног великог дела швајцарских кантона“) по којима се за подизање тужбе не тражи испуњење никаквог претходног услова. Напротив по другом условном систему, који влада у Немачкој (чл. 172), Угарској (чл. 246), Бугарској (чл. 227) и неким швајцарским кантонима, као циришком (чл. П7ТиИ 118) и др.) захтева се претходни развод брака као услов ва подизање тужбе. Средину између њих заузима норвешки каз. законик који даје увређеном супругу право да уз тужбу за развод брака може једновремено поднети и тужбу за браколомство. Али сва три ова система имају заједничко то, што и мужаим жену једнако казне за сваку обљубу коју би једно од њих извршило с другим лицем, осем са својим брачним другом.

в). Систем грађанске одговорности

По овом систему, који влада у женевском кантону, (каз. зак. од 1874) и неким државицама Северо- Америчке Уније, као Њујоршкој (каз. зак. од 1881) и местимице у Енглеској, браколомство се сматра као приватни деликт, т.ј као повреда само личних интереса стечених брачним уговором, а не и као повреда јавно-правних интереса. Зато у овим земљама изневе- | реном супругу-зи не остаје ништа друго, него да тражи развод брака, као казну за свога неверног брачног друга, а сакривца може тужити за увреду (асно ех итшла), и тражити накнаду штете причињену иввршеном прељубом.

П

1. Садашњи Срп. Крив. Законик усвојио је римски систем, тј. систем неједнаке кривичне одговорности, јер је и по њему у принципу инкриминисано само женино, а не и мужевљево

5) Данско се законодавство одликује још и тиме, што у опште не казни треће лице које са туђом удатом женом изврши обљубу него казни. само жену.

у Види: Мазћ, 136—137.

8) Види Маз,, 139.