Policija

— 439 —

буције: да суди у извесним грађанским споровима и у кривичним за иступна дела, Ове атрибуције нарочито повишавају и иначе доста јаку власт овога колегијума.

Миливоје Ј. Петровић, начелник Мин. Правде- у пензији.

О БРАКОЛОМСТВУ

(Наставак)

8. 7. Садашњи репресивни систем.

||

Као што се из претходног 9-а види, прељуба је негда сматрана као један од најтежих злочина, и за собом повлачила најтеже последице, док је међутнм данас спала на један обичан преступ, или на још нешто мање — повреду приватно — правних интереса. Зато данашња законодавства појединих земаља ово питање регулишу на различите начине. Постоје у главном два система: систем кривичне одговорности и систем грађанске одговорности)

А) Систем кривичне одговорности.

По овом систему браколомство се сматра као кривично · дело којим се вређају, не само приватни интереси стечени брачним уговором, него и општи, јавни интереси, па се због тога његови извршиоци казне јавном, кривичном казном. Узет сам за себе, овај се систем дели у два подсистема:

1. Систем неједнаке одговорности мужа и жене за извршену прељубу који обухвата ова романска законодавства, поименце; француско (чл. 337 и 339), италијанско (чл. 353 и. 354), шпанско (чл. 448— 452), португалско (чл. 401—404) и белгијско (чл. 387 и 389), по којима се жена казни за оваку обљубу коју би извршила с другим лицем, а муж само онда ако држи милосницу (конкубину) у брачној кући, . иначе у

5) Уп. деобу Впдеј-ову — Еде си аце зиг Та Ннасште сопјисајее! Гади(еге (Ви, 5ос. 162481. сотр., 1993, 273), и Мазђову, ор. сн., 130 и даље,