Policija

<= 409 | <=

ОДЛУКА, ОПШТЕ СЕДНИЦЕ ДРЖАВНОГ САВЕТА О ПРИЗНАЊУ ВРЕМЕНА ПРОВЕДЕНОГ У СЛУЖБИ ЈАВНИХ САМОУПРАВНИХ ТЕЛА ЗА

ДРЖАВНУ СЛУЖБУ (ОД 8. МАРТА 1926 ГОДИНЕ БР. 12264.)

Одељења Државног Савета нису подједнако тумачила став -5. чл. 137. закона о чиновницима грађ. реда који гласи: „време проведено у служби јавних самоуправних тела рачуна се за пензију лицима, која буду из те службе непосредно примљена у "државну службу,“

Тако пето одељење Државног Савета решењем од 25 новембра 1924. гоп Бр. 37772 признало је полициском писару А. М. време, које је провео као општински деловођа, за степен основне плате заснивајући ово своје решење на ставу 5, 8, 137. у вези чл. 235, закона о чиновницима грађ. реда.

Треће одељење Државног Савета напротив решењем својим од 23. октобра 1925. год. Бр. 16384. није признало године службе, које је званичник среза Н. провео као општински деловођа, за степен основне плате. (Ово одељење стало је на гледиште, да се за признавање времена проведеног у служби јавних самоуправних тела не тражи само, да је ко из самоуправне службе прешао непосредно у државну службу, већ је потребно, да су испуњени услови и из чл. 66, 67 и 68 зак. о чиновницима грађ. реда. Према овом, дакле, потребно је, да постоји повољно мишљење стручног Савета; да дотични има школских квалификација за струку у коју ступа и да постоји решење надлежног Министра донето споразумно са Финансијским Одбором Народне Скупштине, којим се има одредити основна плата према МО ИЕ И ПИ дотадањег занимања.

Оба ова случаја изнета су пред Општу Седницу Државног Савета, да се донесе начелна одлука, која ће у будуће бити обавезна за одељења Цржавног Савета по овом питању. И Државни Савет у општој седници одржатој на дан 8 марта 1926 године под Бр. 12564 донео је одлуку следеће садржине:

„При разврставању рачуна се пређашња самоуправна служба онима којима се је ша служба већ по ранијим законима при прелазу у државну службу рачунала за државну

5%