Policija

- 460. ==

службу (чл. 241, 242 у вези са специјалним закочина). Осиље шога и онима, који су прешли у државну службу из службе у бившим земаљским п градским аутшономијама. Градску ау-. тономију имоју само они градови који по законима врше послове државне административне власти првог степена. Остала. самоуправна служба не рачуна се у државну службу

Овај засључак не односи се на службу у верско просвешним аутономијама.“ |

Према овоме ова одлука Опште Седнице Државног Савета: као што се то из саме одлуке види, важи само за разврставања чиновника извршена у смислу чл. 228 закона 0 чиновницима и осталим службеницима грађ. реда, према стању затеченом на дан ! септембра 1923 год. када [е обнародован: закон о чиновницима грађ. реда.

По чл. 105 закона о општинама председнику, подпредседнику и кметовима правницима у општини београдској године проведене на овим положајима рачунају се у године указне службе. кад ступе у државну службу.

По чл. 123 закона о уређењу округа и срезова деловођи и стручним самоуправним чиновницима рачуна се у указну државну службу време, које су провели у самоуправној служби, ако су пре тога били у државн“ј служби и после опет постали , државни службеници ђ

По чл. 123. закона о обласној и среској самоуприви од 1922. год. чиновницима обласне и среске самоуправе са факултетском спремом, ако су пре тога били државни чиновници па после опет постали државни чиновници, признају се године проведене у самоуправној служби као да су их провели у државној служби.

Према наведеним законским прописима о самоуправној. служби види се, да се самоуправна служба може рачунати као државна служба само оним службеницима, који имају факултетску спрему. Лицима, која немају факултетску спрему, као што су општинске деловође, писари, општински служи“ тељи и тд. ранији закони нису признивали време проведено. у служби самоуправних тела при прелазу у државну службу као време државне службе, те им се према напред поменутој одлуци Опште Седнице Државног Савета ни при разврставању самоуправна служба није могла признати у државну службу.