Policija

О ДЕН

2. Објашњење Пор. Управе од 13 марта 1914 г., Бр. 7190 по коме се и обичне понуде имају сматрати и таксирати као представке, и данас је у важности. |

3. Стопе из ТБр 43. остале су исте од 25 октобра 1923 год, до данас. По овом тарифном броју наплату таксе за државу врши само државна власт.

4. Таксу из Т.Бр. 82. такс. тарифе наплаћују државне власти, које су надлежне ва извиђање иступних дела. Кад општински судови извиђају ова дела, имају да наплате таксу из ТБр, 370 у корист општинске касе. Опширна објашњења о примени ова два тарифна броја (82 и 370) дата су више пута у „Полицији“ за прошлу годину, а могу се наћи скупљена у коментару закона о таксама за општинске власти од нашег сарадника г, Жив, Девечерског (издање књижаре Рајковића и Ћуковића — Београд).

Св. Бр. 482.

М Суду општине луковске:

Такса, о којој је реч у упућеном питању, није предвиђена "законом о таксама, и с тога се не може установити, али општина може побољшати своје финансијско стање користећи се чл. 216 финансиског закона за 1926-27 годину, у коме је предвиђено да и сеоске општине могу повећати сталне таксе из одељка „Л“ закона о таксама. Одлуку о овом повећању доноси суд и одбор општине. Донета одлука, у дупликату, доставља се Министру Финансија на одобрење, преко полицијске власти. Повећање такса мора бити умерено и сразмерно привредним приликама у општини, тј, са имовним стањем грађана.

Св. Бр. 788.

М1 Суду општине ртањске (срез соко-бањски':

Закон је јасно прописао да се сиромаштво одвојене или одвојено живоће жене по пресуди или ради вођења брачне парнице цени према порезу, који припада на њено имање или приходу ако га има. Оно што ће она теку будућности можда имати не узима се у обзир.

Св. Бр. 329.