Policija

— 604 —

До његовог доношења испомагало се начелима утврђеним у решењима бечког управног судишта, повађеним из општих правних правила као и прописима појединих управних закона, која су начела течајем деценија прешла у општу правну свест и постепено долавила дп изражаја у посебним новијим.

управним законима.

Како је већ крајње време за доношење једног јединственог закона бар о управном поступку у нас, који би закон важио за целу државу, када је већ немогућа за дуже време још унификација свих материјалних управних законских прописа, а нарочито након што је уведено управно судство, чији се просперитет тешко може замислити без једиог општег управног поступка, биће од интереса и користи, да се овде изнесу основни принципи напред споменутог аустријског вакона, који је плод преко педесетогодишњег рада и студија | одличних правника теоретичара и практичних управника бивше: аустријске царевине.

Ово је тим потребније, што у већем делу наше Краљевине важе још и данас, у целини или делимичро, они процесуални управни прописи, који су у аустријској републици сада промењеним новим законом о општем управном поступку.

Овим управним поступцима (оптем, кривичном и из-' вршном) заједнички прописи садржани су у савезном закону од 21. јула 1925. бр. 273 о уведењу у живот споменута три упр. поступка. Ту су наведене упр. власти, које имају да се служе појединим поступцима па и општим управном поступком, 4 које и када не.)

Њиме је одређено и да се онај, који као сведок или вештшњк намерно искаже неистину, има судски казншти стро. гим затвором од једног до шест месеци, и да као рокови за правна средства противу решења управних власти, изданих

управном поступку а посебно садањи закон од 21. јула 1925. за уведењесавезних закона о општем упр. поступку, општим пописима управног кривичног права и поступка као и о извршном поступку у управи. Овде ће бити за сада говора само о прво споменутом.

1) Изузетака је мало. Изузетци су код: изборних комисија, деловања полицијских органа при одржавању јавног мира и сигурности, одбране од погибељи, које непосредно предстоје, када полицијски органи имају да предузимају мере без предходних формалности и слично, када је потребан особен поступак гледом на пособне прилике.