Policija

— 610 —

повређује пристојност за време поступка прво опоменути. Остане љи опомена безуспешна, одузима му речи одређује његово удаљење или га кажњава казном ло 100 шилинга (око 800 динара), која се, за случај да се не може наплатити, претвара у затвор до 3 дана. Код тежих случајева може га казнити уз новчану казну и затвором до три дана. Исте казне изричу се за случај увредљивог писања Казне за неред не искљује судско-кривично прогоњење због истог чина. Лица,. која самовољно (обесно) изазивају деловање управних власти или у намери да одуговлаче решење ствари, може упр. власт кавнити новчаном казном до 300 шилинга (око 2400 дин.) односно затвором до три дана. — Противу решења гледе: споменутих казни дозвољена је жалба (призив) претпостављеној власти, која коначно одлучује, али без одгодне моћи..

Усмена расправа. У колико у особеним управним прописима нема никаквих одредаба, поступа управна власт по службеној дужности. Она може нарочито одредити и усмену расправу по службеној дужности или на предлог кога од учесника. Противу одлуке, којом се одбацује предлог за усмену расправу нема правног средства. Управна власт има при свему томе да се руководи у највећој мери тиме, да се поступак доврши што могуће пре, што целисходније и са што могуће мање трошкова.

Усмена расправа се мора одредити само у случајевима, када је то у неком закону изречно одређено. У свима другим случајевима одлучује власт по свом нахођењу, хоће ли ствар решити без усмене расправе или такову одредити.

У случају усмене расправе одређује се она личном обавести учесника а према потреби осим тога и огласима и објавама по општини и у локалним новинама. Рок за расправу има се поставити такав, да учесници могу правовремено стићи на њу. Ако је за расправне сврхе потребно, да се учесницима даду на увид планови или друга какова аомоћна акта, мора се објавити. пригодом одређивања дана расправе време и место, где се то може обавити. Ако онај, на чију је молбу одређена расправа не дође, расправа се може или одржати у његовом одсуству или одложити.

Управни орган, коме је поверено вођство усмене расправе, има да отвори расправу, и да се по том прво осведочи 0