Policija

— 612 —

познате и признате историјске чињенице, чињенице познате властима из њихова деловања као и чињенице, чију екзистенцију закон претпоставља (правне пресумције), не треба доказивати. Да ли се нека чињеница има узети као доказна или не, просуђују управне власти по свом слободном уверењу уважујући пажљиво резултате поступка. Као доказно средство долази у обзир све, што је у стању да утврди стање ствари, о коме се ради. Начелно је ост-вљено управној власти, која води поступак, да између у даном случају могућих доказних средстава изабере она, која јој се чине потребна и сврсисходна за разјашњење случаја. Она је везана при изабирању доказних средстава само у случајевима, у којима неки закон изречно одређује употребу неког доказног средства.

Закон наводи као доказна средства: јавне исправе, сведоке, саслушање учесника, вештаке и увиђаје на лицу места, али то набрајање је само демонстративне природе. Упр. власт је овлашћења послужити се у поступку и другим у закону ненаведним докозним средствима. Доказна моћ исправа просуђује се према прописима грађанског парничног поступка.

Сведоци. Као сведоци не могу се саслушати: 1) лица, која су неспособна за саопштавање својих опажања или која су у време, на које се треба да односи њихов исказ, то била; 2) свештеници о ономе, што им је поверено на исповести или под печатом духовничке службене тајне; 3) државни и самоуправни органи, ако би својим искавом повредили службену тајну, у колико нису разрешени дужности њезиног чувања. а

Сведок не мора одговарати на питања, чијим би одговором била нанесена непосредна знатна имовинска штета или би довео до кривичног прогона или до срамоте своју жену, рођаку по крви или тазбини у правој или побочној линији или лице, које је у ближем сродству или тазбини, поочима, псмајку, посинка или поћерку, тутора или штићеника; на која не би могао одговорити а да не повреди по држави признату дужност ћутања или не каже уметничку или пословну тајну. Из разлога сродства и сродству сличних односа не може се због погибељи имовинске штете ускратити сведочење о рођењима, браку и смрти.