Policija

Лица овлашћена на професионално заступање странака.

не морају исказивати 0 оном, што им је поверено као ваступницима странака. (Свршиће се) Загреб, јуна 1926. Јован В. Стефановић, судија управног суда.

О БРАКОЛОМСТВУ

(Свршетак).

8. 14. Франков систем.

По овом се систему браколомство и жене и мужа сматра, не само као кривично дело уопште, него као један прави злочиначки акт, кога треба сузбијати са што ефекаснијим мерама. Данашње, пак казне, које су прописане за прељубу, не одговарају делу које се жели сузбити, јер су прво непрактичне, а друго нису довољно застрашавајуће. Зато би требало увређеном супругу досуђивати накнаду штете сразмерну кривици и имовном стању учиниоца прељубе. Поред тога, кривац би имао да изгуби очинску власт, да буде лишен старатељства своје или туђе деце, да буде искључен из породичног савета и из сваке друге функције која има макакав утицај на васпитање и морал, затим из наставничког кадра, из пороте, из свију општинских звања итд. као и да изгуби још и многа друга права. Такве су грађанске казне због своје строгости много ефикасније од кривичних, а осем тога. стоје у бољој сразмери са „једном такође злочиначком радњом као што је она (прељуба) која разорава, уништава, трује свету установу брака и породице,“1)

Франков систем није никаква новина, јер је био заступљен у обичајном праву многих народа, па и код нас. Шта више био је ушао и у писани Грбљански Законик, јер се тамо вели „који би човјек јавно згрешио изван своје зако-

ните жене, да плати глобе кнежини 25 цекина, и да до своје смрши не смије у скупштини сјести.“')

5) Етапек, РаПозорће ди дган репа!, 218 и даље, 289. ") Врчевић, Разни Чланци, 30