Policija

— 615 —

тубитка грађанских и породичних права, неће произлазити из неједнакости саме казне за мужевљеву и женину прељубу, него из потчињенијег, нижег положаја жене који јој је законодавац одредио, не дајући јој сва она грађанска и политичка права која је ујемчио мужу. Но како ће међу браколомницима бити таквих, који су изврсни као очеви, то треба усвојити факултативан губитак тих права услед прељубе, и досуђивати га само противу оних, који занемарају своје очинске и породичне дужности, и тиме поткопавају темеље браку и брачном животу.“1!)

8. 16. Фереров систем.

Овај систем почива на учењу антрополошке школе, чији је оснивач Ломброзо, по коме је пре примене сваке казне неопходно потребно извршити класификацију кривгца и према равним категоријама истих примењивати различите секције, Иначе сваки други пут, веле води заблуди и немилим последицама које могу бити од неоцењиве штете по друштво и његов правилан развитак и Напредак. Зато Фереро дели све прељубнице у три следеће класе, и предлаже за сваку класу посебне санкције,

1). — У прву класу долазе рођене проститутке, покварене, манљиве жене које имају органску ману моралног чула осећања, које су по природи склоне пороцима и разврату, које мењају своје љубавнике као што мењају своје тоалете, које варају своје мужеве, остављају свој дом и своју децу, и врше блуд из чисто ниских, сексуалних прохтева. Оне не воде рачуна о части и угледу своме и своје породице, нити пак о рђавом примеру, који дају својим кћерима. То су у правом смислу проститутке, које срећом или пуким случајем живе у породици и браку, у место да живе у каквој проститутској радњи где мм је и право место. Свака казна противу њих била би бескорисна, јер не би имала никаквог дејства на њих, пошто су непоправљиве, Зато остаје једино да се њиховим мужевима дозволи развод брака, а њихов мираз подели њиховој деци,“)

5) Маз,, 229 и даље. 2) Бепего, Ге епте 4 адпшеге. — 50оп раззе, зоп ауепг (Агсћ. Ф'апћгоројосје еппипеЏе, 1894, 398).