Policija

— 627 —

за 10 дана оријашког социјалног покрета вршиле тако ла нису били принуђени да опале ни један метак. Сумњам да би тако што било могуће било у којој другој земљи.“

Други чланак који је на 15 дана после тога изашао гласио је овако: 7

„Предлогу да се оснује „Земаљски Полициски Фонд“ као признање оданости, којом су чланови полиције вршили своју дужност за време штрајка одговорено је извакредно брзо и дарежљиво. За време од 15 дана од када је скупљање почело сакупљено је 223.500 фунти штерлинга (преко 60.000.000 дин.). То је велики успех. Нема сумње да је том успеху много допринела околност да је позив учињен у часу, када се свршио штрајк. Његове успомене и његова искуства све што је значио и могао значити било је свеже у душама публике. Велики број људи осећао је да би положај могао бити далеко озбиљнији и тежи да није било полиције, и ти људи су желели да. што брже изразе своју захвалност. То је био добровољни дар из руку и срца публике, био је у правоме смислу речи вародни прилог и народни аманет.

Било је предлога да сакупљену суму треба разделити на поједине органе полиције. Оваква би употреба фонда била у потпуној опреци са традицијом и са жељама полиције, да не променимо правила тих установа.

Као и већина народа полиција је за време штрајка вршила своју дужност. Она нити је за то тражила нити очекивала награду, али то није мењало чињеницу, да је у широкој маси народа постојала жеља, да се осећај народа што њима дугује изрази нечим у трајном облику.

Релативна реткост нереда и злочина насиља у овој земљи има се захвалити не само карактеру масе народне која поштује законе, него и такту суда и достојавственој мирноћи чувара јавне безбедности. Ретка је појава у Енглеској да се може срести полицајац осорљив или који своје дужности врши лармањем и галамом. У многобројвим писмима које је наше Уредништво добило од дана, када смо завели ову рубрику, посведочава се најбоље, како су наши полицајци и у варошима и на селу било у канцеларијама било на улици, прави пријатељи народа, готови увек да даду обавештења и савете а да чине услуге особито странцима и немоћнима. Њихово